Mijn Woonsituatie

Eerste huis kopen

Wil je je eerste huis kopen dan is een goed advies van groot belang. Want het kan je nu of later een behoorlijk financieel voordeel opleveren. We kijken naar je totale financiële situatie en naar je toekomstplannen die wellicht van invloed kunnen zijn.

Je eerste huis kopen is leuk en spannend en er komen een hoop vragen op je af. Eerst wil je voor jezelf duidelijk hebben wat je woonwensen zijn.

Natuurlijk is het budget van groot belang. Laat door een van onze adviseurs je maximale hypotheek berekenen en kom erachter of het huis dat je hebt gezien tot je mogelijkheden behoort.

Ook is het belangrijk om te weten welke hypotheekvormen er zijn, en wat je naast de koopsom van het huis kunt verwachten aan bijkomende kosten.

Ga je je eerste hypotheek afsluiten, dan is het goed om je te verdiepen in Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG biedt je namelijk voordelen en meer zekerheid. Maar wat houdt dat precies in? En wat zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen?

Voor het beantwoorden van deze en andere vragen staan wij voor je klaar!

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Stappenplan
Vraag jij je af welke stappen je moet ondernemen en wat je allemaal moet regelen voordat je eerste huis eindelijk van jou is? Onze adviseurs helpen je graag op weg!

Stap 1: Wat zijn jouw financiële mogelijkheden?
Als je een huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om eerst te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Dit hangt af van een aantal zaken. Koop je alleen of met een partner? Heb je zelf flink gespaard of kan je familie bijspringen middels schenking? Kom je in aanmerking voor een starterslening?

Stap 2: Op huizenjacht
Nu je weet wat er financieel mogelijk is, kan de zoektocht naar een woning beginnen. Ben je enthousiast over een huis? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Dit doe je niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door van tevoren informatie te zoeken.

Ook kun je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit biedt veel voordelen.

Stap 3: Een bod uitbrengen
Heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je starten met onderhandelen, of je aankoopmakelaar dit proces laten verzorgen. Denk van tevoren goed na over je maximale bod. En vergeet niet om ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. Bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je de financiering rond krijgt of eerst een bouwkundig onderzoek wilt laten doen.

Stap 4: Hypotheek regelen
Is je bod geaccepteerd? Dan kun je het voorlopig koopcontract tekenen en de hypotheek gaan regelen. Onze adviseurs kijken samen met jou naar je wensen, inkomen en toekomstplannen.

Stap 5: Naar de notaris
Zodra je een passende hypotheek hebt gevonden, geef je de adviseur opdracht om je hypotheek af te sluiten. De officiële overdracht van het huis vindt plaats bij de notaris. Wij nemen ook samen met jou de stukken door en controleren of alles is geregeld. En dan is het tijd om de hypotheekakte te tekenen. Gefeliciteerd, het huis is nu officieel van jou!

Nu al meer weten? Neem snel contact met ons op!

Een ander huis kopen

Je denkt over je volgende huis. Of hebt het ideale huis al op het oog. Een goed advies is dan van belang.

Bij het kopen van een volgend huis doorloop je ongeveer dezelfde stappen als bij je eerste huis, maar het grote verschil is dat je al een huis en een bijbehorende hypotheek hebt. Het vraagt om expertise om in de ‘’doorstroomfase’’ de juiste keuzes te maken.

Er komen ook veel vragen op je af. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Heeft mijn woning overwaarde? Wat te doen met eventuele restschuld? Ga ik eerst mijn huis verkopen en dan een nieuwe aankopen of andersom? Hoe zit het precies met mijn huidige hypotheekvorm?

Ga ik mijn huidige hypotheek meenemen? Hoe zit het precies met een overbruggingshypotheek?

Kan ik eventuele dubbele lasten betalen?

En er zijn nog veel meer zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Wij helpen graag alles inzichtelijk voor je te maken!

Neem hiervoor contact met ons op.

Hypotheek oversluiten of verlengen

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, is het verstandig om alvast te bekijken wat de meest aantrekkelijke vervolgstap is. Kies je voor het verlengen van je hypotheek bij je huidige geldverstrekker? Of vind je het toch interessanter om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker?

In beide gevallen moet je niet alleen afgaan op de (laagste) hypotheekrente, let vooral ook op de voorwaarden en de lengte van de nieuwe rentevaste periode. Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Dan is het wel zo prettig als je de nieuwe, lage rente mee kunt verhuizen.

Je kunt kiezen voor verlengen, oversluiten of rentemiddeling, maar wat is de meest aantrekkelijke keuze in jouw situatie?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Optimalisatie en onderhoud hypotheek

Het is belangrijk om nog geregeld goed naar je hypotheek te kijken. Want net als je huis, heeft ook je hypotheek onderhoud nodig om passend te blijven. Soms zijn de omstandigheden sinds het aangaan van de hypotheek veranderd. Het kan bijvoorbeeld gaan om inkomen of gezinssamenstelling. Is mijn rente nog actueel, is oversluiten interessant?

Kan ik tussentijds aflossen? Wellicht heb je een erfenis ontvangen of veel geld gespaard.

Past de huidige hypotheekvorm nog? Is verduurzamen van je woning interessant?

Neem vrijblijvend contact met ons op om dergelijke vragen samen met een van onze adviseurs te bespreken.

Scheiding

Een scheiding of uit elkaar gaan is een ingrijpende gebeurtenis. Hier komt, naast het emotionele deel, ook financieel veel bij kijken. Uiteraard wilt u dan ook deze financiële aspecten zorgvuldig laten bekijken. De woning en de hypotheek zijn daar een belangrijk onderdeel van. Veel vragen dienen zich dan aan. Wie blijft er in het huis wonen? Is dit financieel ook haalbaar?

Of moet het huis verkocht worden? Wat gebeurt er met ons pensioen? Heb ik recht op partneralimentatie? Wat als er een restschuld overblijft na de verkoop van ons huis?

Hoe zit het met NHG?

Neem contact met ons op om de gevolgen van je scheiding inzichtelijk te krijgen.

Overwaarde opnemen

Steeds meer huiseigenaren hebben tegenwoordig overwaarde op hun woning. Je woning is dus meer waard dan je hypotheek. En dat biedt wellicht mogelijkheden.

U kunt denken aan het verlagen van je hypotheekrente, gebruiken voor een verbouwing, een tweede huis kopen, aanvulling op pensioen of schenking aan (klein) kinderen.

Wil je meer weten wat de mogelijkheden zijn met de overwaarde op je huis?
Neem dan contact met ons op.

Verbouwen

Je woont naar tevredenheid maar hebt behoefte aan vernieuwing, meer ruimte of meer wooncomfort en wilt je woning gaan verbouwen. Hoe ga je deze verbouwing financieren? Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. U kunt bijvoorbeeld denken aan een tweede hypotheek, een bouwdepot of hiervoor (deels) spaargeld gebruiken.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs en vraag naar de verschillende mogelijkheden.

Neem hiervoor contact met ons op.

Verduurzamen

Steeds meer huiseigenaren zijn geïnteresseerd in verduurzaming. Duurzame verbeteringen aan je woning kunnen namelijk voordelig uitpakken voor je maandlasten, de waarde van je woning, het wooncomfort én voor het klimaat! Je kunt flink besparen op je energierekening door bijvoorbeeld een energiezuinige ketel, zonnepanelen te plaatsen of door het aanbrengen van extra isolatie. Maar hoe kun je zo’n duurzame verbouwing financieren? Er is meer mogelijk dan je denkt.

Wij kunnen samen met u de mogelijkheden in kaart brengen en u van het juiste advies voorzien.

Neem hiervoor contact met ons op.

Mortgage for expats

Are you an expat looking to buy a home in the Netherlands? Buying a house in the Netherlands can be a valuable investment. But it can also be a bit of a challenge. Rules, laws and taxation are run differently. Our independent mortgage advisors are committed to help you find the right expat mortgage and to answer any questions you may have.

Independent mortgage advice
We provide fully independent advice and provide a clear answer to every financial question. Our advisers compare mortgages, mortgage types, interest rates and conditions of almost all mortgage providers. This way you will get the most suitable deal on the market, as well as independent advice and trusted, professional, and reliable service.

30% rule
Employees who have come to the Netherlands from abroad to work may be eligible for the so-called 30% rule. If you meet all of the conditions, then you are allowed to earn up to 30% of your wages tax free. For as long as this rule is in force, the rule can, in some cases, lead to additional borrowing power.

Our advisor will be happy to help you examine all your options. You will receive independent advice about what suits you most, based on your wishes and financial possibilities.
Want to know more? Please contact us.

Ondernemer

Bent u ondernemer (zelfstandig- of startend ondernemer, freelancer, DGA of bijvoorbeeld ZZP-er) en wilt u een hypotheek afsluiten dan is je situatie complexer dan die van iemand in loondienst.

Hypotheekverstrekkers stellen vaak afwijkende eisen, de toekomst van je bedrijf speelt een rol en fiscale regels zijn anders.

Wij hebben de kennis en ervaring om uw financiële situatie als ondernemer te beoordelen en uw cijfers op de juiste wijze te interpreteren. Wij kijken verder dan de hypotheek en nemen je totale financiële situatie en toekomstplannen mee in ons advies.

Ook als je pas sinds kort zelfstandige bent heb je mogelijkheden voor een passende hypotheek.

Neem daarom snel contact op met een van onze adviseurs.

Hypotheek voor senioren

Met name in deze levensfase is het van belang het totale inkomsten- en uitgavenpatroon te bekijken. Kunnen we in ons huis blijven wonen als we later met pensioen gaan? Is er bijvoorbeeld een wens om eerder te stoppen met werken?

Het is belangrijk om nu al te kijken of je financiële situatie aansluit op de wensen voor later.

Ook als je straks een dagje ouder wordt en met pensioen mag, wil je graag van je (t)huis kunnen genieten.

Bouw je nu wel genoeg pensioen op? Hoeveel aow krijg je straks? Hoe hoog zijn de maandlasten vanaf jouw pensioendatum? Houd je nog wel geld over voor de leuke dingen straks? Is het verstandig om nu extra te gaan sparen? Wij kunnen samen met u de antwoorden inzichtelijk krijgen.

Nieuwe hypotheek voor senioren
Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten of een bestaande hypotheek wilt verhogen, houden geldverstrekkers meestal al vanaf je 57e jaar rekening met je pensioeninkomen. Meestal is je pensioeninkomen lager dan je inkomen uit werk waardoor je als oudere vaak een lager hypotheekbedrag kunt lenen. Toch zijn er voldoende andere mogelijkheden en inkomensbronnen (zoals beleggingen, lijfrentepolissen of overwaarde van een woning) om een passend hypotheekbedrag te verkrijgen.

Neem contact met ons op om uw situatie vrijblijvend met een van onze adviseurs te bespreken.

Nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwhuis verschilt met het kopen van een bestaande woning. Het is goed om met een aantal zaken rekening te houden. Sommige hypotheekverstrekkers geven een rentekorting als de woning voldoet aan bepaalde duurzaamheidseisen. Ook kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met bouwrente en renteverlies tijdens de bouw of met een uitgesteld bouwproject.

Allerlei zaken die van invloed kunnen zijn. Laat u daarom door ons van verder advies voorzien.

Neem hiervoor contact met ons op.